fredag 30 april 2010

Livshistorier som samtidshistoria och kunskapskälla - Till humanioras försvar 3


Professorer berättar. Hur blev jag professor? Vilken betydelse hade min personliga bakgrund och individuella drivkraft, vänner och nätverk, samhälleliga processer och politiska reformer? Dags att lyssna och lära – inte minst mot bakgrund av de förändringsprocesser som pågår inom universitets och högskolevärlden.

Det handlar om boken Föregångarna. Kvinnliga professorer om liv, makt och vetenskap (2010). Genom enskilda livshistorier skrivs samtidshistoria som belyser akademien som fält och arbetsplats, och vilka kapital som krävs för att etablera sig och lyckas. Det handlar om kön, men också om klass, etnicitet, sexualitet.

Inte minst betydelsefullt är det faktum att de sätter kroppar på vetenskapen, och att de betonar universitetets funktion i och relation till samhället. De synliggör de kunskapsskapande processerna och att homo academicus faktiskt är en människa och medborgare, med allt vad det innebär.

Föregångarna är inte minst lämplig Valborgsläsning. Som Eva Österberg, en av professorerna, formulerade det på det seminarium där boken presenterades: Det handlar inte minst om vad vi gör till vårt närvarande förflutna. Och i bokens förord heter det: ”Det är inte bara människor som gör historia utan också historia som gör människor.”

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar